A MAG Története

Az egyik alapító, Patrik számára a handpan szerelme nagyjából hat évvel ezelőtt kezdődött.

„A Youtube-on egyszer rákaptam és elkezdetem kutakodni, hogy mi is ez a hangszer. Rá pár hónapra már sikerült is használtan vennem egy hangszert.”

A Mag háttértörténetének a kezdetét az jelentette, amikor Patrik hangszere elhangolódott, ezért Áronnal együtt elutaztak a gyártókhoz Spanyolországba behangoltatni. Itt szembesültek azzal, hogy milyen nagy lehetőség egy handpant gyártó céget létrehozni. Abban az időben még csupán 5-10 gyártó volt a világban, a megrendelésekre hónapokat kellett várni, és vagyonokat fizetni a hangszerekért valamint az újrahangolásért is.

A MAG első handpan műhelyét Áron és Patrik a félretett pénzükből indították el a győri szeszgyár egy lerobbant épületében, majd egy szerencsés véletlen folytán összetalálkoztak az alapítógárda másik két tagjával, Hársfalvi Ricsivel és Bognár Petivel.

„Ők,bár nagyon amatőr módon, de már akkor el is kezdték gyártani is a hangszereket: kézi kalapácsokkal, homokba dugva a fémkagylót próbálták kialakítani a handpant. A fiúknak volt valamilyen technikai tudáshátterük, nekünk meg volt valamennyi befektethető pénzünk, és mindannyiunkban megvolt a hangszer iránti rajongás, így álltunk össze. A gyártásról a kellő ismereteket a netről, ismerősöktől, a más műhelyben már dolgozó barátainktól bővítettük.” (Patrik)

A kezdetleges szerszámok után apránként növekedett a géppark. Az első kemencéjüket még magunk építették újra egy keramikus kemencéből, aztán idővel nagyobb teljesítményű préseszközöket, kompresszorokat és egyéb szerszámokat szereztekbe, és már egy komolyabb hőkezelő kemencét is a magukénak mondhatnak. Miután már megvolt az alap tudásuk, még sokat kísérleteztek különböző technikákkal, különböző anyagokkal, skálákkal. Attól kezdve az lett a fő elvük, hogy minél hamarabb elérjék a magas minőséget, amit mára már elértek.

A négyes nagy találkozása óta nagy fejlődésen ment végig a társaság. Már sokkal komolyabb felszereléseket sikerült beszerezniük, a hangszereik megütik a legjobb gyártók színvonalát és híres handpan játékosok vásárolják őket. A műhelyük és a csapatuk egyre növekedik, az elmúlt években már kiépítettek egy budapesti műhelyet is. Nincs hiányuk tehát megrendelőkben, de azon is dolgoznak, hogy elég nagy raktárkészletet halmozzanak fel a HUG fesztiválra, ahol minden évben sokan a vásárlás céljával érkeztek.

Jelenleg műhelybővítés közepette vannak, igyekeznek növelni a kapacitást és hatékonyabbá tenni a munkát. A győri növekvő műhely mellett már Budapesten is kiépítettek egy kisebb műhelyet.

„Szinte népmesébe illő, ahogy az egészet elkezdtük, egy két kalapáccsal, amikkel szintén kísérleteznünk kellett, hogy rájöjjünk, melyik a jó. A legelején még nem is kemencénk volt, hanem simán disznóperzselővel hőkezeltük a handpaneket. Ez hőkezelésnek ugyan jó volt, csak hát semmi irányítottság nem volt benne, csak körülbelül alapon ment.”

Nagyjából tíz skálájuk a legnépszerűbb, és amit folyamatosan gyártanak, de a más különféle skálájú hangszereket is készítenek. A kínálatukban alapanyag tekintetében hidegen hengerelt nitridált acélból és rozsdamentes acélból készült hangszereket különböztetünk meg. A főbb különbség ezek között az, hogy a rozsdamentes acélból készült hangszer hosszabban cseng.

A MAG Instruments igyekszik minél jobban jelen lenni a világban, jelenleg is Amerikai és egyéb kapcsolatfelvételeik vannak folyamatban a viszontforgalmazásra. Ezenkívül ausztriai és németországi boltokba is szállítják a hangszereiket.
A hosszú távú tervük, hogy megpróbálnak egy olyan műhelyet, hangszerkészítő manufaktúrát létrehozni, ami nagyobb volumenű, idővel akár a handpanen kívül más hangszereket is készítenének.

A hangszerkészítés mellett a MAG csapata gyakran workshopokat is tart és már két éve életre hívja saját handpan fesztiválját, a HUG Handpan Találkozó és Életmód Tábor -t, tovább népszerűsítve a hangszert.

Csapatunk

Hársfalvi Richárd
hangoló

„A handpan adja számomra azt a hangzást, amit leg­szív­esebben egész életemben hallgatnék, és szinte még mindig fel­foghatatlan, hogy nemcsak hallgathatom, de készíthetem is a hangszert. A hangszerkészítés türelmet és önfegyelmet tanít, koncentrációt igényel, ezért fontos a tudatosság, hogy mikor szabad, és nem szabad egy hangszerhez hozzálátnom, hiszen ami bennem van, az nyilvánul meg a hangszerben.”

A hozzá legközelebb álló hangzás: egyszerű és kellemes, mint az Amara hangsorok.

Bognár Péter
hangoló

„A hangszerkészítésben az alkotás öröme, a kreatív folyamat a legvonzóbb számomra, és az, hogy a technikai tudást milyen formában tudom megvalósítani. Azt szeretem kifejezni zenével, amit szavakkal nem tudok elmondani.”

Kedvenc hangzás: ,,közel-keleti", arabos-törökös hangzás, mint a Hijaz skálák.

Dankowsky Áron
hangoló

„7 éves korom óta zenélek, játszottam már hegedűn, gitáron, dobon, handpanen. A ToSoDa Projektben és Keep-ben zenélek, szóval a zene körül forog az életem. A hangszerkészítés számomra kihívás, kaland és jól esik, hogy életemben először valamit magamért teszek és nem más miatt csinálom.”

Kedvenc skála: egy saját fejlesztésű, úgynevezett Kék Szakáll (Blue Beard) skála, ami melodikus és természetes mol egyvelege, ami kromatikussá teszi az egészet.

Szombathelyi Patrik
cégvezetés

„Zenei családban nőttem fel, zongorát és szaxofont tanultam, bárzongoristaként dolgoztam Olaszországban, Ausztriában, Spanyolországban és Magyarországon 4-5 éven keresztül. Miért választottam most még is a hand­pant? A hangzása fogott meg, bár egyszerű, mégis iz­galmas, ráadásul több handpan használatával elérhető ugya­naz, mint egy zongoránál. Számomra a zene ön­ki­fejezés, örömforrás a ToSoDa zenekar tagjaként, amin ke­resztül kapcsolódhatok az emberekkel.”

Kedvenc skála: hagyományos, modális skálák.

Vértes Marcell
hangoló

„A zene gyerekkorom óta az életem meghatározó része.
A fő hangszerem a trombita, de emellett kézi ütős hang­szereken is játszom. 2018-ban kerültem be a csapatba, ami egy nagyon pozitív fordulat volt az életemben. Nagyon inspi­ráló hasonló szellemiségű emberekkel dolgozni, úgy érzem megtaláltam itt a helyem.”

Kedvenc skála: saját fejlesztésű skálám a Mali, ami egy nagy hangterjedelemű afrikai skála

Balarama Piccini
‍‍ezermester

Rácz Dénes
eszközpark fejlesztő/mindenes

Mióta 2018 nyarán találkoztam a handpannel és a MAG-gal, a hangszer a mindennapjaim részévé vált. Számomra a handpan egy csodálatos társ az önmagammal töltött idő meg­en­ge­dé­sé­ben és a befelé figyelés megvalósításában.
A handpannek köszönhetően a zenélés újból örömforrás a nap­ja­imban.
A csapat tagjának lenni nagy ajándék és lehetőség. Érték szá­momra, hogy ilyen környezetben tölthetem a napjaimat.

A Pygmy skála (F2 és A2) van nagyon a szívemben, de helyet kap benne az Amara, Hijaz és Asha nevű skála is.

Kácser Toma
shaping